Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Świńska grypa w Polsce, wszyscy umrzemy!!!
Forumovision.com > Na poważnie > Wiadomości
m4trix
W Polsce jest wirus. Walka z pandemią to koszt 400 mln zł

Money.pl dotarł do dokumentu Ministerstwa Zdrowia, który wskazuje, że aby zabezpieczyć szczepionki przeciw grypie tylko dla 20 proc. polskiego społeczeństwa, budżet musiałby wyłożyć ponad 210 mln zł, plus koszty ich przechowywania. Aby skutecznie walczyć z pandemią, należałoby znaleźć w sumie około 400 mln zł. 
Potwierdzono już pierwszy w Polsce przypadek grypy wywołanej wirusem A H1N1. Kobieta z Tarnobrzegu 2 maja wróciła ze Stanów Zjednoczonych. Służby sanitarne szukają 179 pasażerów samolotu, którym wracała z Nowego Jorku do Warszawy.

Światowa Organizacja Zdrowia potwierdziła wczoraj po południu 1658 przypadków zachorowania na grypę A/H1N1 w 23 krajach, w tym 30 zgonów - 29 w Meksyku i jeden w USA. Pandemii jednak nie ma.

Money.pl przyjrzał się ewentualnemu finansowaniu walki z pandemią.
Obecnie rezerwy, z których rząd może błyskawicznie skorzystać w nagłej sytuacji kryzysowej, związanej chociażby z pandemią, sięgają łącznie około 367 mln zł.To ogromne kwoty, ale i tak są kroplą w morzu codziennych potrzeb kraju. Według informacji rzecznika Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Narodowy Fundusz Zdrowia każdego dnia wydaje na leczenie chorych 150 mln zł, czyli rocznie około 55 mld zł.

Tajne szczepionki

Money.pl dotarł do odpowiedzi sekretarza stanu w Ministerstwie Zdrowia Krzysztofa Grzegorka, na interpelację sejmową w sprawie ewentualnej pandemii grypy. Odpowiedź datowana jest na styczeń 2008.

Rezerwy budżetowe 2009 w obliczu pandemii:
-> około 277 mln zł z rezerwy celowej na walkę z wirusowymi chorobami zwierząt
-> 90 mln zł z rezerwy ogólnej
Według informacji zawartych w tym stanowisku ministerstwa, osiągnięcie wskaźnika 20 procent pokrycia populacji kraju zapasami szczepionki przeciwgrypowej, wiązałoby się z koniecznością zaplanowania środków finansowych w budżecie państwa w wysokości około 210 mln zł. Jest to koszt samego zakupu, nieobejmujący kosztów transportu i przechowywania.

Dodatkowo, w perspektywie dalszych 5 lub 10 lat, zależnie od długości terminu ważności leków, należałoby przewidzieć pieniądze na utylizację medykamentów z kończącym się terminem ważności oraz zakup partii leku z nowym terminem ważności po to by odtworzyć zapasy.

W 2005 roku ówczesny sekretarz stanu w Ministerstwie Sprawa Zagranicznych, Jan Truszczyński wskazywał, że Polska ma zapasy kilku milionów szczepionek przeciw grypie. Zabezpieczało to około 5 proc. społeczeństwa, czyli stanowiło niezbędne minimum. W 2006 i 2007 Polska zwiększała te zapasy. Do ilu? Ministerstwo Zdrowia nie ujawnia aktualnych danych.

Rezerwy na ptasią

Działania prewencyjne wobec zagrożenia pandemią na dużą skalę, Polska miała okazję przetestować kilka lat temu przy okazji widma tzw. ptasiej grypy. Wtedy, według dokumentów Ministerstwa Zdrowia, w razie wystąpienia pandemii, nasze państwo miało dysponować kwotą ponad 400 mln złotych.

To był precedens, który powinien być schematem dla kolejnych sytuacji kryzysowych, zwłaszcza że w obliczu zagrożenia ptasią grypą przygotowano Polski Program Pandemiczny. Określa on te same źródła finansowania dla kolejnych kryzysowych sytuacji.

Kilka lat temu rząd miał przeznaczyć na ewentualną walkę z pandemią 300 mln zł z niewykorzystanych rezerw celowych oraz wygospodarować dodatkowe 20 mln zł w projekcie budżetu na 2006 rok. Dodatkowo ponad 100 mln zł miały wynosić środki pozabudżetowe Państwowej Agencji Rezerw Materiałowych.

Najwięcej z rezerwy budżetowej, w przypadku wykrycia wirusa, przeznaczono na działania służb weterynaryjnych w przypadku wykrycia ptasiej grypy w Polsce. Kwota wynosiła łącznie 166 mln zł. W reakcji na ówczesną sytuację, poprzedni rząd zamówił 8 milionów dawek leku Tamiflu - jednego z dwóch leków pomocnych w walce z wirusem grypy. Na ten cel przeznaczono z budżetu 100 mln zł.

Jak wyglądały prognozy naukowców? Na łamach periodyku branżowego Medycyna Weterynaryjna w 2006 roku Pracownia Diagnostyki Chorób Wirusowych Drobiu wskazywała, na podstawie danych World Health Organisation, że szacunkowe koszty poniesione w przypadku wystąpienia pandemii ptasiej grypy w naszym regionie wynosiłyby 100 mln euro (około 450 mln zł).

Jak to wygląda teraz?

W Polskim Programie Pandemicznym, który jest rządowym planem przygotowanym na wypadek wystąpienia ogólnoświatowej epidemii grypy, wskazuje się że 2,6 mln dzieci i 7,5 mln dorosłych mogłoby zachorować, jeśli zostanie do nas przywleczony wirus, który wywoła światową epidemię.

A co Wy sądzicie o tej panice? Była już ptasia, były chore krowy, teraź świnie, kurde jednak ciężko nas, ludzi się pozbyć happy.gif

Heledha Mir
Ta kobieta z Tarnobrzegu trafiła do szpitala, ale nic jej nie będzie. Wszyscy pasażerowie samolotu i najbliższa rodzina zostali skierowani do szpitala. Nikomu prawdopodobnie nic nie jest, bo kobieta nie miała objawów kiedy weszła do samolotu.
Wg mnie znowu straszą. Wystarczy aby ludzie zwracali uwagę na swój stan zdrowia i kiedy będzie działo się coś niepokojącego szli profilaktycznie do szpitala.

Ponadto robią problemy z bzdurnych rzeczy. Jakoś jak była ptasia, na wszystko były pienądze, a teraz nie mogą znaleźć na utylizacje medykamentów.
m4trix
A z ciekawostek dodam, że pierwszego dnia tej całej paniki, akcje bodajże Polfy skoczyły o 5% happy.gif
hsz
Inna ciekawostka: zło zawsze wychodzi z Podkarpacia xD
Spiryts
angry2.gif blowup.gif normalnie krew mnie zalewa jak słyszę kolejne brednie na temat tej choroby,
jedna, dosłownie jedna osoba na to zachorowała, i ta ta która była za granicą, a ci piep... że już mamy całą epidemię,
to właściwie możemy się kłaść i umierać.
I właściwie skąd rząd nagle wytrzasną kasę ?? przecież mamy straszny jej niedobór, no chyba że to kasa na zapewnienie pełnej ochrony dla rodzin rządzących,
w końcu ich zdrowie jest najważniejsze :-/
Iskra
Osz Ty! Hsz co masz do Podkarpacia!? bleh.gif
Zaraz... Jeśli się zaszczepi przeciw jakiemuś wirusowi to chyba organizm nie reaguje na inny. Czyli jakby to się zmutowało.. Apokalipsa!
A tak w ogóle to M4trix dobrze powiedział: były krowy, ptaki... Będą i świnie.
Heledha Mir
...i co jeszcze ?
Iskra
Hm... Może wściekłe konie i pędzące frytki? laugh.gif
hsz
to mam do Podkarpacia, że od ponad 18 lat tutaj mieszkam xD
Heledha Mir
to ja jestem za frytkami. laugh.gif
Ryo Tsurugi
jak by nie patrzyc HIV to też wirus pochodzenia zwierzęcego a dokładniej pochodzi on od małp tyle że u nich przechodzi tak jak u nas świnka bądź podobnie. no i jest to jedyna pandemia zagrażająca ludzkości.
m4trix
CYTAT(Heledha Mir @ 9.05.2009, 12:50) *
to ja jestem za frytkami. laugh.gif

Frytki juz byly, w USA happy.gif McDonald uzywal jakichs zakazanych specyfikow do robienia supersmacznych frytek, bodajze to byl tluszcz wolowy z czymstam...  Ostatecznie musieli zmienic recepture na oleje roslinne i dodali do niej jakies aromaty.
diabelek19
tjaa wszystko co złe od arzu na podkarpaciu siedzi happy.gif miło słyszec że niedługo zdechne. Kol chora na jakas grype trzeba ja odizolowac laugh.gif
Jedna babke z Kolbuszowej juz odizolowywali niedawno i sie okazało ze sie pomylili laugh.gif

Niedługo wynajda chorobe jakas dot. owiec i znowu bedzie najpierw na pdkr. w rejonach górskich bleh.gif
Thermopolis
czyżby koniec swiata?
frytki atakują!!!
Ryo Tsurugi
na szczęście nie, jesteśmy bezpieczni póki mamy ketchup
Morion
jak się nie myją i nie leczą to zdychają tam, nie ma co się dziwić, świńska grypy leczona nie jest groźniejsza od zwykłej.
btw, ja z basha dowiedziałem się ż e w mexyku Jezus chodzi i ożywia ludzi. Mylą się w ilości trupów, czasem jest więcej, czasem mniej smile.gif
m4trix
ciekawostka taka:

CYTAT
Pacjent w Zimbabwe : Panie doktorze, odpadają mi uszy i serce mnie boli!

Lekarz w Zimbabwe : u panie, to jakaś chujnia, a co pan robił ?

Pacjent : Gąski jebałem

Lekarz : Znaczy, że ma pan gęsią chujnię.

Pacjent : Dziękuję doktorze ! ( chwilę później pacjent umiera )

Lekarz ( zapisuje w protokole ) : pacjent zmarł na gęsią chujnię

Rzecznik ministerstwa zdrowia Zimbabwe : W zeszłym miesiącu zanotowano 2500 zgonów spowodowanych głodem, 5400 zgonów spowodowanych zatruciami zgniłymi bananami i jeden przypadek zgonu spowodowany gęsią chujnią.

Dziennikarz (zapisuje ) : Gęsia chujnia zamyka trójkę najczęstszych powodów zgonów w naszym kraju.

Agencja prasowa : W Zimbabwe coraz częściej zdarzają się przypadki śmiertelne spowodowane nieuleczalną gęsią chujnią

Wiadomości TV : Nieznany dotychczas wirus gęsiej chujni, dziesiątkuje obywateli Zimbabwe

Ministerstwo Zdrowia Zimbabwe apeluje do obywateli aby nie wpadali w panikę.

Grupa naukowców ( ?A? : Tak, gęsia chujnia nie jest znana nauce i jest to jej podstawowe zagrożenie dla ludzkości

Linie lotnicze Congo Air : Wstrzymujemy wszystkie loty do Zimbabwe do czasu wygaśnięcia epidemii gęsiej chujni

Grupa naukowców (?B? : Władze ukrywają realne rozmiary katastrofy! Prawda jest taka, że gęsia chujnia dotarła już do Europy , w Amsterdamie widziano kichającego Murzyna z gęsią pod pachą!!

Prasa ( publikując zdjęcie stada gąsek ) : Upierzeni MORDERCY są wokół nas !

Polityk : Dla rozwiązania problemu epidemii gęsiej ch*jni, która w zastraszającym tempie opanowuje cały świat, absolutnie niezbędne jest wybicie wszystkich gęsi.

Policja ( odważnie ) : Tak jest ! Zostanie wykonane!

Właściciele hodowli gąsek : Wyście nie ochujeli przypadkiem ? ( toczą spektakularne bitwy z policją , naturalnie w błyskach fleszy fotoreporterów )

Prasa : Zmowa właścicieli hodowli gęsi zagraża bezpieczeństwu narodowemu !

Ministerstwo Zdrowia Mongolii : Dla ratowania naszych obywateli przed wirusem gęsiej chujni, która dotarła już do naszych granic, niezbędnym jest wygospodarowanie 100 milionów dolarów na wyposażenie laboratoriów walczących z wirusem.

Premier Mongolii : Wyście nie ochujeli przypadkiem ?

Prezydent Mongolii : Premier naszego kraju, uwikłany w machinacje finansowe, dogadał się z Chińczykami w sprawie dostaw chleba i zupełnie zignorował realne zagrożenie obywateli miłującej pokój Mongolii.

Były premier Mongolii : nasza partia żąda natychmiastowego ratowania wszystkich naszych obywateli przed wirusem gęsiej chujni. W skrajnym przypadku, przynajmniej obywateli wschodniej części kraju.

Kandydat na prezydenta Mongolii : Jedynym sposobem ratunku przed gęsią chujnią , jest zerwanie wszystkich stosunków ze zgniłym Zachodem, wszak od nich wirus do nas dotarł. Zamiast tego, musimy zacieśnić naszą współpracę z Chinami i połączyć się z nimi jako autonomiczny okręg. Chiny nas uratują !!

Mongolscy wyborcy : Wyście nie ochujeli przypadkiem ??!!

happy.gif
Iskra
CYTAT(m4trix @ 28.05.2009, 11:45) *

Normalnie tarzałam się ze śmiechu! laugh.gif
Hate
CYTAT(Iskra @ 8.05.2009, 21:08) *
Hm... Może wściekłe konie i pędzące frytki? laugh.gif

To ja będę latał z ketchupem za nimi, zawładne ich umysłami i zaprowadze świńską grypę na świecie. [diaboliczny śmiech] hitler.gif
m4trix
Świńska już się chyba znudziła? W Turcji cisza od około 2 miesięcy... W Polsce chyba podobnie, bo nie widzę od dawna żadnych wykopów ani demotów o grypce...

I znowu nie wymarliśmy sad.gif

Za to słyszałem, że w Szwecji (albo Norwegii?) mają już kozią grypę, lol
Hate
[diaboliczny śmiech] Tak, tak. To miałabyć niespodzianka moja i moich frytek, ale jeśli, chlip, już ją odkryłeś, żegnaj. bye2.gif
m4trix
No i cisza w tym temacie... Jest ta grypa? Ja tam wpieprzam świniaki teraz i nadrabiam pół roku nie jedzenia wieprzowinki i dobrze się czuję laugh.gif
hsz
ja czekam na następną nowinkę. Może tym razem hszonszcza grypa? W sumie to była jakiś tydzień temu, ale już po sprawie ;p
Galna
tak tak, Cała ta świńska grypa, była tak wyolbrzymiona, że nawet nie ma teraz o czym dyskutować bleh.gif
m4trix
Jak to nie ma o czym? Katyń jest na topie... IPN też już się przejadł...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.